1999 / One Of Us

previousnext

Synopsis [English]

The documentary delves into the rehearsal period of the dance-theater piece 'Something on Bach' directed by Alain Platel/les ballets C. de la B. and the related tour, the lingering enthousiasm, the live in hotels and the organized chaos of intentions and expressions facing the big plan of the world situation.

Info [Dutch]

De documentaire behandelt het tot stand komen van een dans-theather stuk en de daaropvolgende tournée, het kwijnend enthousiasme, het leven in hotels en het zicht op het wereldgebeuren vanuit deze artificiele toestand.
In één zone bevindt zich het theater stuk hoe het publiek dat waarneemt met daar tegenover een zone die een kritische inside geeft of beter, mensen die hun kritiek de bovenhand laten. Dit staat tegenover het nieuwsgebeuren dat wordt waargenomen via tv toestellen in hotelkamers. Het nieuws gebeuren en het theatergebeuren zijn niet gelinkt en gaan hun eigen weg en verschijnen schijnbaar lukraak naargelang een zone naar voor komt. Elke zone bestaat op zich uit een micro struktuur van gegevens. Er is voorbeeld het creatieproces; techniek, verschillende functielagen binnen de groep die elk hun eigen wetmatigheden kennen. Er is een artistieke kern en een logistieke kern die elk binnen een andere leefkultuur funktioneren. Hoe dicht zo een groep fysisch als geheel bestaat in werkelijkheid is hij een versplinterd geheel die dicht tegen de chaos staat van intenties. Deze chaos heb ik trachten te visualiseren: een pluraliteit van gegevens. Deze chaos heb ik geplaatst tegenover het groter plan van het wereld gebeuren; het wereld gebeuren dat zich willekeurig opdrong in willekeurige plaatsen. Het is misschien te beschrijven als een poging tot georganiseerde fluide.
Ondanks het ontbreken van een verhalend plot en de schijnbare onduidelijke onderwerpskern is de dokumentaire toegankelijk gebleken voor de toeschouwer. Elke scene heeft een insentrieke patine of eigenheid en eist concentratie of lijkt te onderhouden; is als een interludium of sugereert belang. De zones van visuele betekenissen zijn drie kwartier te volgen maar sugereren hun eindeloze golving in de tijd zowel voor als na hun verschijning.

Scenario, direction and editing: Lazara Rosell Albear
Subtitels: Dutch and French
Tehchnical specs : DV - 8mm - Master: Betacam - 32’ 18’’

Screenings: 5th Edition of th Documentary Filmfestival VIEWPOINT - Studio Skoop & Vooruit, Ghent.
Festival Videodance - Centre Pompidou, Paris.
L’Epicerie Midi/Minuit - Paris,15 tot 30 dec 2001. Video and Sound project of Stephan Broc and Jean-Louis Chapuis.
VideoDance2003 - Athens. September 13 to 20 & Thessaloniki from September 19 to 20

Prizes: "Viewpoint-SABAM” prijs van het 5de Dokumentaire Filmfestival 99

previousnext
One Of Us